Általános tudnivalók

Általános tudnivalók

A lakásbiztosításokat sok tévhit, téveszme övezi, rengetegen vannak, akik sok alapvető igazsággal nincsenek tisztában ezzel kapcsolatban.

Milyen fajta biztosítások léteznek, és mi a megfelelő az igényeidnek?

Milyen időtényezőkre kell figyelni és meddig érvényes egy lakásbiztosítási szerződés?

Hogyan köthető lakásbiztosítás, és mire kell ilyenkor odafigyelni?

Számtalan kérdés felmerülhet, és a válaszok nem minden esetben teljesen egyértelműek, főleg egy ilyen telített biztosítási piacon, mint a jelenlegi.

Bármelyik médiumot nézzük, hallgatjuk, vagy ha akár csak az internetet böngésszük, lépten-nyomon hirdetésekbe, ajánlatokba futhatunk, melyek arról harsognak, hogy a szóban forgó biztosítás a legjobb, legkedvezőbb a világon.

De ezen kívül tájékoztatást már csak bővebb utánanézés árán, vagy személyesen egy kirendeltségen kaphatunk, ahol sok olyasmire is fény derülhet, amire egyébként nem is gondoltál.

Ráadásul számos feltétel, tényező olyannyira alapvető, hogy a társaságok már szinte nem is veszik a fáradságot, hogy informálják róla a potenciális ügyfelet, hiszen ezek gyakorlatilag axiómák, nincs rajtuk mit magyarázni.

Ezért szedjük most össze kicsit, hogy mit érdemes általánosságban tudni a lakásbiztosításokról, és mik azok, amiknél nagyon résen kell lenni.

Biztosítási típusok

Alapvetően két fajta biztosítást különböztethetünk meg, attól függően, hogy hogyan viszonyulnak a biztosítási események kezeléséhez.

Ez a két típus a per risk, és az all risk biztosítások, melyeknek ugyan angol nevük van, de azok beszédesek. 

Lényegesen gyakrabban találkozhatsz a per risk, vagyis a meghatározott eset-alapú lakásbiztosításokkal, hiszen ezek az általánosabbak, a legtöbb társaság ezeket alkalmazza.  A per risk lényege, hogy pontosan meghatározott körülmények szerinti biztosítási események okozta károk esetén lehet jogos kárigénnyel fordulni a biztosítóhoz, egyéb esetben viszont nem. 
Ezzel szemben az all risk lakásbiztosítás pont ellenkezőleg közelíti meg a kérdést, azaz pont a kivételeket említi meg a szerződésben.  Vagyis egy all risk biztosítás minden olyan esetben fizet, ami nem szerepel az írásba foglalt listán. Olyat kijelenteni, hogy az egyik jobb lenne a másiknál, nem biztos, hogy lehetséges. 

Mindkettő rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal egyaránt, azonban megvan annak az oka, hogy miért a per risk műfaj a népszerűbb.

A második típus jóval nagyobb szabadságot, tágabb értelmezési lehetőséget biztosít, ezáltal nagyobb mozgásteret enged a kárigények érvényesítésének is.

Az all risk biztosítások általában valamivel olcsóbbak, viszont sokkal kevesebb biztosító társaságnál elérhetőek.

Az idő kérdése

Az idő kérdése

Lakásbiztosítás esetén az idő nem csak abból a szempontból meghatározó, hogy idejében meg kel kötni, mielőtt még megtörténne a baj.

Minden lakásbiztosítási szerződés határozott időre szól, egészen pontosan a megkötéstől számított egy évre.

Ezt ciklusévnek hívják, és ez alatt az időszak alatt nagyon indokolt esetnek kell ahhoz történnie, hogy bármi is változzon rajta.

Azzal, hogy megkötöd és aláírod a biztosítási szerződést, vállalod azt is, hogy az elkövetkező minimum egy évig rendesen fizetni fogod annak díját, és elfogadod az általa kínált feltételeket.

A szerződés módosítására, felmondására a ciklusév utolsó hónapjában, az évfordulót megelőző 30 napban van lehetőséged.

Ha ezt nem teszed meg, akkor az évfordulóval az egyezség automatikusan megújítja magát, és egy újabb évig minden változatlan marad.

Sokan éppen ezért fizetnek mind a mai napig nagyon régi, mostanra már abszolút előnytelen biztosításokat akár több évtizede is.

Talán úgy vannak vele, hogy meg van kötve, vigyáz a lakásra, de van egy kis bökkenő.

A biztosítás díja az inflációt követve jellemzően folyamatosan emelkedik, de az ingatlan szerződésben foglalt értéke módosítás nélkül változatlan marad, ez pedig kifejezetten előnytelen eredményekhez vezethet. 

A megkötés módja, az ingatlan értéke

A megkötés módja, az ingatlan értéke

Lakásbiztosítási szerződést ugyanúgy kötünk, mint bármilyen másikat, nincsen benne semmilyen egyéb rafinált vagy bonyolult lépés.
A személyes adataid kellenek hozzá, valamint annak az ingatlannak a pontos adatai, amelyre a biztosítást szeretnéd megkötni.
Azonban arra érdemes hatványozottan odafigyelni, hogy minden adat stimmeljen számra, betűre, mert különben lehet visszaszaladgálni módosítgatni, vagy akár a kártérítésed is múlhat rajta. 

Viszont ami még nagyon, de nagyon fontos, az az, hogy a lakás megfelelő értékkel legyen a paktumba foglalva.

Ez azért lényeges, mert ha alacsonyabb a megállapított összeg, akkor a kártérítések is kisebbek lesznek, s így semmiképp sem úszod meg, hogy adott esetben a saját forrásaidhoz kelljen nyúlni.

A alulbiztosítottság veszélyes lehet, mert bár úgy tűnhet, hogy kisebb díjat fizetsz be negyedévente, sajnos a vészhelyzetben jön majd az alapos koppanás, mikor a javítási munkálatok költségeinek csupán a töredékét ítélik meg neked.

Rendben, az is pénz, de azért közel sem ugyanaz, mintha a végén nullára jönnél ki. 

Lakásbiztosítás – csak érthetően!