Az állandó kockázat

Az állandó kockázat

Ha szabadon értelmezzük, akkor egy ókori római mondás pont idevág: Si vis pacem, para bellum.
Azaz ha békét akarsz, készülj a háborúra.

Ez annyit takar, hogy a megfelelő felkészültség sosem árt, sőt, az egyik feltétele annak, hogy a béke tartós legyen, és ne kelljen folyamatosan a fenyegetettség miatt aggódni.

A lakásbiztosítás is hasonlóképpen működik, hiszen ez egyfajta felkészülés a vészhelyzetre, azokra az esetekre, amikor valóban eljönnek a vészterhes idők.

Persze erre egyáltalán nincsen semmiféle biztosíték, mint ahogy arra sem, hogy eseménytelenül fog eltelni az egész életed, de azért nem árt előre gondolkodni.

Mert megeshet, hogy soha semmilyen kár nem keletkezik a lakásodban, mégis folyamatosan ott lesz a fenyegető érzés, hogy bármikor bármi történhet, és ha nincs érvényes lakásbiztosításod, akkor a félelmed is jogos lesz.

Vagyis biztosítást kötni, legyen az bármilyen típusú, egyfajta megnyugvást jelenthet (arról ellenben szó sincs, hogy malmozva hátra lehet dőlni).

A kockázat mindig jelen van, ezt a biztosító is nagyon jól tudja, éppen ezért számítja ki, hogy mely esetekben mekkora a kockázati tényező.

Ahol magas, vagyis tulajdonképpen bárkivel bárhol megeshet, azok az esetek képezik a biztosítási szerződés gerincét, ezeket nevezzük biztosítási eseményeknek.

Biztosítási események

Biztosítási események

Biztosítási eseményekkel biztosan mindenki találkozott már, de nem biztos, hogy magával az elnevezéssel is.
Azokat a történéseket nevezzük biztosítási eseményeknek, melyek bekövetkezésekor, ha anyagi kár keletkezik a biztosított ingatlanban, akkor a szerződő fél jogos kártérítési igénnyel fordulhat a biztosítóhoz.

Vagyis ezek mindazok az események, amelyekre kiterjed a biztosítás, és amelyek okozta károk orvosolására anyagi segítséget várhatsz a biztosítódtól.

Ezeket érdemes figyelemmel kísérni és alaposan észben tartani, mert sok konfliktustól kímélheted meg saját magadat, ha tisztában vagy velük.

Mert bár lehetséges, hogy valamilyen természeti csapás kárt tett a lakásodban, házadban, de ha pont az az adott körülmény nem szerepel a listán, akkor sajnos hiába kopogtatsz vagy vered az asztalt a biztosítónál, egyetlen peták kártérítést se remélhetsz.

Akkor jársz a legjobban, ha olyan biztosítót, ezen belül pedig olyan biztosítási csomagot választasz, ami a lehető legszélesebb körben lefedi a Te ingatlanodat fenyegető veszélyeket, kockázatokat.

Sok esetben olyan biztosítási eseményeket is találhatsz a felsoroltak között, amikre például nem is gondoltál, de ha szembesülsz velük, az kimondottan kellemes meglepetésként érhet.

Való igaz, nem könnyű feladat megtalálni a céljaidnak maximálisan megfelelőt, sokan ezért fordulnak például biztosítási alkuszhoz, de ha nyitott szemmel jársz, és alaposan tájékozódsz a különböző ajánlatok között, akkor megspórolhatsz magadnak egy kört és némi pénzt.

Amik előfordulhatnak

A lakásbiztosítások lassan évszázados története során a szakértőknek bőven volt ideje meghatározni, hogy mik is azok a biztosítási események, melyek a legnagyobb gyakorisággal fenyegetik az ingatlanokat.
Tény, hogy ezek a tényezők országonként, sőt, régiónként változhatnak, elvégre a természet nem mindenhol sújthat le ugyanazokkal a csapásokkal, de hazánkban például eléggé általánosan meghatározható, hogy milyen történésekre lehet elsősorban számítani.

Való igaz, hogy egy belvárosi társasház negyedik emeletén kevésbé fenyeget az árvíz, mint ahogy egy egyszintes családi házban sem fog eláztatni téged a feletted lakó, azonban nem lehet mindenkinek személyre szabott ajánlatot adni, vagy csak elég korlátozott mértékben.

De van néhány olyan biztosítási esemény, amelyekkel szinte biztos, hogy találkozni fogsz:
• tűzkárok
• koromszennyezés, fűz nélküli füstkár
• robbanás
• beázás (vízvezeték-rendszeri meghibásodás, esőzés)
• viharkárok
• árvíz, áradás (csak NEM ártérben épült ingatlanok esetén)
• jégverés okozta károk
• villámcsapás közvetett vagy közvetlen hatásai
• földrengés, földcsuszamlás
• üreg- vagy pinceomlás
• üvegkárok (ajtó, ablak)
• betörés
• átverésből következő kifosztás
• önkizárás esetén zárcsere
• vandalizmus, rongálás
• kívülről beeső, becsapódó tárgy okozta károk

A lista természetesen eltérhet ettől, ezek csak a legalapvetőbb, leggyakoribb biztosítási események, de csomagja, biztosítója válogatja, hogy melyikben mit találhatsz meg. 

Lakásbiztosítás – csak érthetően!